TOT TECA - FORN GOTÉS

PIRÀMIDE DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE: CEREALS, LLEGUMS, FRUITES, VERDURES…

Seguir una dieta no és ni l’enemic ni la solució per una bona alimentació.

 

Per assolir una nutrició sana i equilibrada, hem de tenir en compte les característiques personals: l’edat, el sexe, l’esforç físic i evidentment, si es pateix alguna malaltia.

Ens alimentem saludablement quan cobrim tots els nostres requeriments nutricionals:
– fibra
– macronutrients (proteïnes, hidrats de carboni i greixos)
– micronutrients (antioxidants, vitamines i minerals)

 

I per aconseguir-ho, ens hem d’alimentar de manera variada i equilibrada, i alhora també, satisfactòria i suficient. Incloent aliments de diferents grups: cereals, llegums, fruites, hortalisses, olis, làctics, carns, peixos….

 

Òbviament, jo us parlaré dels cereals, d’alguna lleguminosa, de fruits secs i també de llavors, ja que són els aliments que més conec i amb els quals treballo.

 

Estimo la meva feina i respecto molt als meus clients.

Per això m’aclapara comprovar com a vegades (sortosament poques), les recomanacions que reben no són clares i fins i tot, poden arribar a ser contradictòries.
– No consumir gluten i optar pel “kamut“. Per començar hauríem de dir-ne: khorasan, blat persa o blat egipci. El kamut no és un cereal, és una marca. I a més conté gluten.
– O aconsellar cereals com el fajol o la quinoa. No són gramínies, per tant no són cereals. El fajol és una poligonàcia i la quinoa pertany al grup de les amarantàcies.

Abans de començar a fer un nou pa, vull conèixer bé la farina que tinc entre mans.
No n’hi ha prou amb assabentar-se de les seves propietats o possibles beneficis, és important esbrinar d’on procedeix.
Elaborar amb farines obtingudes directament a pagès (no tractades), és un valor afegit en una alimentació saludable. A l’hora d’amassar sol ser una mica més complicat, perquè no les han condicionat per facilitar-ne la panificació, però conserven tots els nutrients, aroma i sabor. A més, la informació que aporta l’agricultor és inestimable, qui conrea i molt el cereal, és qui en sap més de la farina.

 

Entre fornada i fornada, quan tingui una mica de temps lliure, aniré descabdellant les diferències entre un cereal i un altre i especificant les seves propietats i els beneficis que ens aporten.