TOT TECA - FORN GOTÉS

Sembla que ara es posen de moda els pans per a vegans i els pans de proteïna (de proteïna vegetal, evidentment).

I jo em pregunto: és que, per exemple, el pa de pagès no és un pa vegà?, o bé qualsevol pa integral o no, elaborat amb el cereal que més us agradi, no conté proteïnes?

 

Els bons pans s’elaboren amb: farina, massa mare, llevat natural, aigua i sal, sense afegir-hi millorants, ni greixos. És a dir, ja ho són de vegans i per descomptat aporten les proteïnes del cereal que s’ha emprat.

Tanmateix, les proteïnes dels cereals, com les de la majoria de tots els altres vegetals, són deficitàries en algun aminoàcid essencial, motiu pel qual són considerades incompletes.

Ara bé, com que l’aminoàcid deficient varia en cadascun dels aliments, es pot aconseguir la proteïna completa combinant-los amb encert i en una quantitat suficient.

 

Per tant, per obtenir un pa amb un plus de nutrients (que sigui més energètic i ens aporti més proteïnes), al cereal que utilitzem, hem d’afegir-hi algun altre vegetal.

 

Hi ha varis “mixtos” (preparats panificables) per elaborar pa proteic, però gairebé tots són bàsicament farina de blat comú acompanyada d’altres ingredients.
Així doncs, fa dies que explorem productes i assagem combinacions, sempre a partir de les millors matèries primeres (sense preparats) i esforçant-nos per fer un pa bo i saludable i ara ja us podem oferir el “PEP” pa extra proteic. Saber-ne més…