TOT TECA - FORN GOTÉS

El PEP, pa extra proteic, està elaborat amb ingredients ecològics: farina de khorasan (blat egipci – kamut), farina de pèsol i un toc d’espirulina.

 

Cercàvem poder oferir-vos un pa vegà de proteïna completa. Per això vam fer un estudi a fons d’una gran varietat de cereals i de llegums.

Feta la tria i a partir de massa mare de “kamut”, vam fer diversos assajos i ara ja hem incorporat al nostre ventall de pans especials el PEP.

Per saber tot el que aporta el pa extra proteic, només cal conèixer els seus ingredients:

Blat antic molt energètic. El seu alt contingut de proteïnes (entre un 20% i un 40% més que el blat comú) i d‘hidrats de carboni complexos, fan que sigui un cereal especialment indicat per esportistes, estudiants, infants, persones grans i persones convalescents.

Es creu que data del 7000 aC, però se li va perdre la pista fins fa uns setanta anys, quan fou redescobert a Egipte (suposadament) en una tomba faraònica.

Se l’identifica (com succeeix amb altres cereals) amb diversos noms:

– Blat Khorasan: per l’antiga regió del Gran Khorasan, que avui en dia comprèn territoris de l’Iran, l’Afganistan i Turkmenistan (és a dir, una bona part de l’antiga Pèrsia).

– Blat Persa: per al lloc d’on es creu que és autòcton.

– Blat egipci: per haver sigut trobat a Egipte.

– Kamut: el més emprat. Tanmateix, no identifica a cap cereal, ja que és el nom d’una marca.

 

Aquest blat antic té el gra dues o tres vegades més gran que el blat comú i en comparació a la xeixa o l’espelta (blats tous) conté menys aigua, fet que incrementa la seva resistència als insectes i alhora dificulta que es faci malbé.Consegüentment, el Khorasan (blat dur), és especialment resistent a les plagues, el que permet el seu conreu ecològic sense dificultats.

 

PROPIETATS:

 

– Ric en hidrats de carboni complexos, proteïnes i greixos poliinsaturats, majorment omega 6.

 

– És destacable el contingut de lisina: aminoàcid essencial que no sol estar present en els cereals.

 

– Aporta gran quantitat de minerals i oligoelements (magnesi, zinc, seleni, calci, potassi..).

 

– Conté vitamines del grup B i vitamina E (antioxidant, combat els radicals lliures).

 

– En ser un cereal pur (no un híbrid), és tolerat en molts tipus d’al·lèrgies, fins i tot pels al·lèrgics al blat. Tanmateix, no el poden consumir els celíacs (conté gluten).

 

– Un cop panificat, és de textura molt suau i de sabor dolcenc i molt agradable.

Els pèsols pertanyen a la família de les lleguminoses, però des del punt de vista nutricional els que són frescos s’assemblen més a una verdura. Per tant, podríem dir que són les dues coses alhora.
Són una excel·lent font de proteïna vegetal i també aporten carbohidrats i fibra, a més, el seu contingut en greix és pràcticament nul.
S’afavoreix l’equilibri proteic dels pèsols (de tots els llegums en general), al combinar-los amb cereals (blat, khorasan, espelta, arròs, blat de moro, …), de manera que, proporcionen a l’organisme tots els aminoàcids necessaris.

 

Un cop secs, conserven totes les seves propietats, àdhuc s’incrementen exponencialment, ja que la proporció d’aigua és molt menor. Els pèsols secs es poden moldre i fer-ne farina.
Aquesta farina és ideal per fer arrebossats, com a substitut de l’ou per fer creps, com a espessidor, per fer hamburgueses vegetals, purés…i com ingredient per fer pa.
El valor nutricional de la farina de pèsol és excepcional.

 

PROPIETATS DELS PÈSOLS SECS:

 

Donada la seva alta quantitat de proteïnes, ajuden al desenvolupament muscular.

 

Són rics en potassi, que ajuda a una bona circulació, regulant la pressió arterial. Per tant, és un aliment beneficiós per a persones que pateixen hipertensió.

 

L’alt contingut en zinc, facilita al nostre organisme l’assimilació i l’emmagatzematge de la insulina. Alhora, contribueix en el procés de creixement i ajuda a combatre la fatiga.

 

Per la seva gran aportació en vitamina B1, el consum dels pèsols secs, ajuda a superar l’estrès i la depressió. Els aliments rics en vitamina B1 o tiamina, són molt recomanables en períodes d’embaràs o lactància i també després d’operacions o d’haver patit una malaltia, ja que en aquests períodes hi ha un desgast més gran d’aquesta vitamina.

 

La vitamina B5 o àcid pantotènic, ajuda a combatre l’estrès i les migranyes.

 

L’àcid fòlic o vitamina B9. Aliment molt recomanable en etapes d’embaràs o de lactància.

 

D’alt contingut en vitamina K. Molt convenient per la salut dels ossos i per la correcta coagulació de la sang.

L’espirulina és una microalga considerada com un superaliment.

 

La composició d’aquest vegetal és d’alt valor nutricional.

 

L’espirulina subministra a l’organisme proteïnes, minerals, clorofil·la, vitamines, àcids essencials i fitoquímics, entre altres substàncies necessàries per al funcionament òptim del nostre cos.

 

– És la font més gran coneguda de Proteïnes (65%) que contenen els 8 aminoàcids essencials, i la seva digestió i assimilació és molt més gran que la de qualsevol proteïna d’origen animal.

 

– El perfil lipídic (greixos) és baix, entre el 4 i el 7%. A més, conté omega 6.

 

– És molt rica en vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K. Conté grans quantitats de Beta-Carotè o Pro-Vitamina A (de 30 a 50 vegades més que la pastanaga).
S’ha de destacar que la vitamina B12 només sol trobar-se als productes d’origen animal, cosa que fa a l’espirulina encara més especial dins del regne vegetal, i la converteix en una alternativa poderosa per a les dietes vegetarianes o veganes.

 

– És un gran remineralitzador. La seva composició és summament rica en Calci, Magnesi, Potassi, Ferro, Fòsfor i aporta una gran varietat d’oligoelements.

 

BENEFICIS QUE APORTA L’ESPIRULINA:

 

Combat el cansament i la fatiga mental.
Activa els mecanismes de desintoxicació de l’organisme.
Posseeix propietats antiinflamatòries.
Contribueix a reduir el colesterol.
Ajuda al sistema immunitari davant de bacteris i virus.
És un bon suport en estats anèmics.
Potent antioxidant: neutralitza els radicals lliures (endarrereix l’envelliment).
És una aliada dels esportistes: ajuda a millorar la resistència i el rendiment esportiu, propulsa la recuperació muscular i redueix rampes i la fatiga en general.

Un aliment vegà, tots sabem el que és, però i les proteïnes? Saber-ne més…