
XEIXA
La xeixa és un blat tou, rústic i saborós.
El conreu de blat més antic que es coneix a Catalunya, és el de la xeixa vella.
Propietats:
– Manté les seves cadenes d’aminoàcids originals (no és un híbrid), per això és tolerada en molts tipus d’al·lèrgies.
– Destaca en hidrats de carboni complexos, aportant-nos energia de més llarga durada que els sucres simples.
– Conté vitamines del grup B (excepte la B12), que són imprescindibles perquè l’organisme pugui transformar els hidrats de carboni en energia per a les cèl·lules. Si la farina és integral (de gra sencer), també hi ha present la vitamina E, que prové del germen i té un alt poder antioxidant.
– Aporta molts minerals, com ara calci, magnesi o ferro.
– I com tots els cereals és una bona font de fibra.
La farina aconseguida amb la xeixa, és de sabor intens i amb baix contingut en gluten, la qual cosa, un cop panificada la fa més digestiva i també molt menys al·lergènica. Està considerada com el blat més assimilable per al metabolisme humà.
El pa integral ecològic de xeixa, Saber-ne més… és d’un color marró fosquet, bastant dens, tanmateix és més fi que l’espelta o que el blat convencional i molt més aromàtic.